Mini-colleges

Hoe help je een gegeven compliment vakkundig om zeep?

Hoe help je een gegeven compliment vakkundig om zeep?

“Kun je ook eens iets schrijven over het ontvangen van complimenten?” Deze vraag kreeg ik vaak naar aanleiding van mijn artikel “Complimenten maken doe je zo!”

Diegenen die mij deze vraag stelden maakten namelijk regelmatig mee dat hun compliment helemaal niet aankwam. Sterker nog: hun goedbedoelde complimenten werden vaak vakkundig door de ontvanger om zeep geholpen. En uiteraard wekte dat nogal wat ergernis op.

Tijd om eens aandacht te schenken aan dit ‘om-zeep-help-gedrag’ van complimentontvangers. Uit onderzoek blijkt – het zal vast geen verrassing zijn – dat wij Nederlanders het inderdaad erg lastig vinden om positieve aandacht in ontvangst te nemen. En met onze onhandige manier van ontvangen, voorkomen we dat de complimentgevers nog meer positieve uitingen zullen gaan doen. En dat terwijl we ons door complimenten te krijgen, dat blijkt ook uit onderzoek, toch echt wel beter gaan voelen. Doodzonde natuurlijk!

Frank van Marwijk en Hans Poortvliet hebben dit toch best wel eigenaardige ‘compliment-om-zeep-help-gedrag’ onderzocht. Zij kwamen tot de interessante conclusie dat we 6 favoriete manieren hebben om een compliment om zeep helpen.

  1. Bagatelliseren

 “Een mooie blouse? Nou, die ik heb al heel lang hoor!”

Weet je, die ander is helemaal niet geïnteresseerd in hoe lang jij die blouse al hebt. Het is haar gewoon opgevallen dat ‘ie je leuk staat en wil je daarvoor prijzen.

  1. Voor wat hoort wat

  “Bij jou ziet het er ook altijd heel netjes uit hoor!”

Complimenten zijn niet bedoeld als ruilhandel, en toch gebruiken we ze zo wel. Door het ontvangen compliment direct terug te spelen, zwak je dat compliment behoorlijk af. Zonde!

  1. Veralgemeniseren

 “Dat heb ik niet alleen gedaan hoor! Iedereen heeft hier zijn steentje aan bijgedragen!”

Bescheidenheid siert de mens, maar door ze weg te vegen doe je jouw kwaliteiten echt tekort.

  1. Zo de waard is…

 “Dank je, maar eh… zeg nu maar wat je van me wilt…”

Sommigen van ons nemen een compliment altijd met enig wantrouwen in ontvangst. Gratis, is vast niet voor niks. Waarom zou iemand zo aardig tegen jou zijn?

Misschien kun je het niet geloven, maar het overgrote deel van de mensen geeft een compliment zonder er zelf beter van te worden. Als je dit voor ‘waar’ aanneemt, kan alleen jij er maar beter van worden!

  1. Verkeerd begrijpen

 “Huh, hoe bedoel je ‘goed’?”

Het kan altijd beter. Hoor jij ook tot die categorie zelfverbeteraars? Waarschijnlijk is het dan moeilijk te geloven dat anderen wel blij met jou zijn. Gewoon omdat je hen goed hebt geholpen met hun vraag of probleem. Ze konden dit zelf namelijk niet oplossen.

  1. Een liefdesverklaring

 “Ach, hou toch op!”

Er zijn ook mensen, ja echt, die sommige complimenten als een liefdesverklaring beschouwen. Vooral als een man zijn vrouwelijke collega complimenteert, wordt dit nogal eens opgevat als een verkapte avance. Wellicht kun je ook gewoon genieten van de aandacht?

Laten we stoppen met dit rare gedrag!

We klagen dat we te weinig complimenten krijgen, en als we ze krijgen wuiven we ze zo snel als mogelijk weer weg.

En dat terwijl een compliment eigenlijk een ontzettend mooi cadeau is dat je van iemand krijgt. En wat doe je normaal gesproken met een cadeau? We geven het in ieder geval niet onuitgepakt terug. Toch?

Wat dan wel?

Een cadeau pak je uit, je glimlacht en zegt “Dank je wel!”

Ook al vind je het cadeau niet mooi, je geeft namelijk waardering aan het gebaar, niet de inhoud.

Dat is alles!

En geniet er intussen ook van om zelf complimenten uit te blijven delen, want dat is misschien nog wel het leukste: cadeautjes weggeven!

Ik wil jou in ieder geval bedanken voor je aandacht! Zeker als je tot deze regel gekomen bent, top! 🙂

PS:

Denk je nu “Ja maar, de wijze waarop een compliment gegeven wordt, is toch zeker bepalend voor de manier waarop het compliment wordt ontvangen?
Je hebt absoluut gelijk! 🙂
Wil je meer weten over hoe je het beste een compliment kunt geven? Lees dan:
Welk compliment is het makkelijkst te geven en heeft het meeste effect?
Complimenten maken doe je zo!

Geplaatst in: Blog

Reacties (0) ↓

Reacties